block 1

A Watt a lámpa teljesítményét jelöli

 

 Egészen a közelmúltig a lámpák erejét a teljesítménye (watt) határozta meg, azonban manapság úgy tüntetik fel, hogy a LED izzók csomagolásán lumen- és feszültségértékek is megtalálhatók, de mi a különbség e három között? Az összes kérdést megválaszoljuk, sőt még sok minden mást is!

Vásároljon most

Watt vs. Lumen

A lámpa teljesítménye a lámpa által időegységenként felhasznált energia mennyisége, a lumen pedig a fényforrás által előállított fény mennyiségének / fényerejének mértékegysége. Tulajdonképpen a lumen jobban kifejezi, hogy mennyire fényes egy izzó, mivel ez jelzi a kibocsátott fény intenzitását, míg a wattban mért teljesítmény csak az izzó energiafogyasztását jelzi. Minél magasabb a lumen értéke, annál fényesebb az izzó fénye, emiatt szerepel ez az érték izzók és világítótestek csomagolásain a fényerő feltüntetésére, így inkább ezt vegye alapul és ne a teljesítményt!

block 4

LED és teljesítmény

Nem lehetséges a wattban mért teljesítményt lumenre átszámítani, mivel két teljesen eltérő mértékegység. Régebben a magasabb teljesítmény egyúttal azt is jelentette, hogy az izzó egy bizonyos fényességgel ég, viszont a LED izzók megjelenése óta ez megváltozott, mivel alacsonyabb teljesítményű izzók is képesek ugyanolyan fényerőt biztosítani. Így a legjobb, ha a fényforrás lumen értékét vesszük figyelembe és nem a teljesítményét.


Mi a feszültség?

A feszültség, vagyis a Volt előtti szám, a lámpa működéséhez szükséges elektromos feszültséget jelöli. Az Egyesült Királyságban a hálózati feszültség szabvány szerint 230 V, a legtöbb izzó ezen a szabvány feszültségen működik, míg vannak kivételek, például a kisebb izzók 12 V-on működnek. Ha a magasabb (230 V) feszültséget szeretné alacsonyabbra (12 V) átalakítani, akkor egy transzformátorra lesz szüksége. A transzformátor segítségével lehet a 230 V-ot 12 V-ra átalakítani, ilyen transzformátor például a telefon töltője, vagy a laptop adaptere.

Fontos, hogy ne feledje az alábbiakat: A 12 V-os és 230 V-os izzók jelentősen eltérnek, lentebb összegyűjtöttük a főbb előnyöket és hátrányokat. A 12 V-os izzók előnye, hogy tovább tartanak, és alacsonyabb feszültségen működnek, hátrányuk, hogy csak transzformátorral lehet őket működtetni. A 230 V-is izzók előnye, hogy nincs szükség transzformátorra, és azonnal üzembe helyezhető hálózati áramforrásról, és a 230 V a legtöbb izzó esetében megfelelő.

 
emico-featured

LED lámpák