10% EXTRA kedvezmény mindenre* >

Takarítson meg energiát mennyezeti ventilátorral

Lehet, hogy nem is gondolta volna, de egy mennyezeti ventilátorral valóban sok energiát takaríthat meg! Egy ventilátor sokkal többet tud nyújtani, mint egy nyári hűvös szellő. A téli időszakban a legtöbb ventilátor téli üzemmódja segít a meleg levegő egyenletes elosztásában. Szeretné tudni, hogyan működik ez, és milyen egyéb előnyei vannak a mennyezeti ventilátoroknak? Olvasson tovább és mindenre fény derül!

Mennyit spórolhatok?

Az otthon fűtése, hűtése és világítása sok pénzbe kerülhet. Egy mennyezeti ventilátor óránként körülbelül 0,05 kWh-t fogyaszt. Azaz egy mennyezeti ventilátort sokkal olcsóbban üzemeltethet, mint egy légkondicionálót, amely óránként 1,0-2,5 kWh energiát is képes fogyasztani! Ha napi 8 órán keresztül bekapcsolva hagyja a mennyezeti ventilátort, akkor körülbelül 0,4 kWh energiát használ el naponta. Klímaberendezéssel ez napi 12 kWh. Ha az átlagos kWh 0,58 eurós árból indul ki (2022 augusztus, Hollanda), akkor ez mennyezeti ventilátorral 0,20 euróba fog kerülni. Összehasonlításképpen: egy légkondicionáló költsége napi 6,95 euró. Kezdje el kiszámolni a megtakarításait!

Hogyan működik?

Nyári mód

Ön is tudja, hogy a legtöbb mennyezeti ventilátornak van nyári és téli beállítása is, az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan kell ezeket használni. Amikor a mennyezeti ventilátor nyári üzemmódban van, a lapátok az óramutató járásával ellentétes irányban forognak, így a levegő egyenesen lefelé fújódik. Ez szellőt kelt a helyiségben, amelynek hűsítő hatása van. A helyiség átlaghőmérséklete nem csökken, de a keringő levegő miatt hűvösebbnek érzi a környezetet!

Téli mód

Téli üzemmódban a ventilátor az óramutató járásával megegyező irányban forog. Ez felfelé szívja a hideg levegőt a szoba aljából a ventilátorlapátokon keresztül. A meleg levegőt, amely általában felemelkedik és a szoba tetején marad ezáltal lefelé nyomódik. Ez biztosítja, hogy a meleg levegő egyenletesebben oszlik el a helyiségben, ami azt jelenti, hogy a fűtést valamivel alacsonyabb fokozatra állíthatja. Ez melegen tartja lábujjait, és pénzt takarít meg fűtésszámláin!


emico-featured

Mennyezeti ventilátorok téli üzemmóddal


A fő előnyök áttekintése

A mennyezeti ventilátoroknak más előnyei is vannak! Összeállítottunk egy listát ezekről:

  • Segítenek javítani a levegő keringetését és a hőmérséklet elosztását a helyiségben
  • A LámpaésFény mennyezeti ventilátorai világító és háttérvilágítási funkcióval is rendelkeznek
  • A mennyezeti ventilátorok sokkal csendesebbek, mint a légkondicionálók
  • A mennyezeti ventilátorok segíthetnek megelőzni a szúnyogcsípéseket, mivel azok nem szeretik az erős légáramlatokat.

GYIK

 

  • Mit kell figyelembe vennem mennyezeti ventilátor vásárlásakor?

Először meg kell győződnie arról, hogy a mennyezet elég erős-e a mennyezeti ventilátor felfüggesztéséhez. A mennyezeti ventilátorok általában meglehetősen nehéz tárgyak, amelyek nem rögzíthetők túl jól a gipszkartonhoz, ezért ügyeljen arra, hogy a mennyezete kellően masszív legyen! Arra is ügyelnie kell, hogy a helyiségnek megfelelő méretű ventilátort válasszon, ahová el szeretné helyezni, mivel a túl kicsi ventilátorok hatásfoka korlátozott.

Méret m²-ben Mennyezeti ventilátor átmérője
Legfeljebb 8 m² 75 cm
8 - 10 m² 90 cm
8 - 12 m² 103 cm
10 - 16 m² 120 cm
12 - 25 m² 132 cm
18 - 32 m² 140 cm
25 - 45 m² 160 cm
30 - 50 m² 180 cm
több mint 50 m² Több mennyezeti ventilátor ajánlott
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Mi a legjobb telepítési hely egy ventilátor számára?
    Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki mennyezeti ventilátorából, legalább 1,5 méterre kell elhelyezni a faltól. Ez biztosítja az optimális légáramlást az egész szobában.