Spóroljon energiát LED-ekkel

Általában csak akkor cserél ki egy izzót, ha már kiégett. Általában azonban megéri a halogén vagy más izzókat LED-izzókra cserélni még azelőtt, hogy erre sor kerülne. Ezáltal jelentősen csökkentheti energiafogyasztását, ami előnyös az energiaköltségek megtakarítása miatt. Ez az egyik legegyszerűbb módja az otthoni energiafelhasználás megtakarításának. Szeretne erről többet megtudni? Olvasson tovább, hogy megtudja, mennyit takaríthat meg, ha LED-ekre vált!

Cserélje ki a halogén izzókat LED-re

Szóval mennyire is jár jól, ha egy halogén izzót LED izzóra cserél? 2018. szeptember 1-től már nem forgalmaznak halogén izzókat az Európai Unióban, mivel nem felelnek meg az EU fenntarthatósági szabványainak. A LED-izzók 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a halogén- vagy az izzólámpák. Átlagos élettartamuk is 15 000 óra, vagyis akár 15 évig használhatók!


 

Fényerősség

Az izzó fényereje nagymértékben befolyásolhatja a belső tér hangulatát. A LED izzók fényerejét nem wattban, hanem lumenben mérik. Szeretné megtudni, hogy melyik helyiségnek mekkora fényerőre van szüksége?

 

Kelvin

A fény színhőmérséklete Kelvinben mérve az izzó által keltett fény melegség-érzetét jelzi. A LED-ekről gyakran azt gondolják, hogy nagyon erős fényt bocsátanak ki, de megfelelő Kelvin-érték esetén az izzó nem mindig olyan fényes! A megfelelő meleg hangulatvilágítással a belső tér is melegebbé válik!


Mennyit spórolhatok meg a LED-es világítással?

 

Annak érdekében, hogy megértse, mennyit takaríthat meg, megvizsgáljuk, mennyit takaríthat meg, ha például a nappali összes világítását LED-izzókra cseréli ki. A számítás a következő nappali lámpák/világítótestek (zárójelben feltüntetett energiacímkével) fogyasztásán alapul:

 

 • 1 x mennyezeti lámpa (A)
 • 2 x falilámpa (E)
 • 1 x asztalilámpa (C)
 • 1 x alkonylámpa (D)
 • Világítás a (TV) szekrényben (F) (LED szalagok használatával, ami általában energiatakarékos és csak kompakt LED technológiával lehetséges)

 

  Halogén izzók LED
Energiafogyasztás naponta 2,7 kWh 0,42 kWh
Energiafogyasztás évente 985,5 kWh 152,3 kWh
Költségek évente* €571,59

€88,91

 

*A 0,58 eurós átlagos kWh-ár (2022 augusztusában Hollandiában) és a napi 6 órás átlagos használati idő alapján számolva.

emico-featured

LED világítás

Watt vs. Lumen

Egy izzó fényerejét korábban wattban fejezték ki. Manapság ez nem sokat mond el az izzó fényerősségéről, ezért meg kell nézni az izzó fényerejét is (a csomagoláson van feltüntetve). Ez kissé bonyolult lehet, ha halogén- vagy izzólámpáról LED-es világításra vált, ezért íme egy összehasonlító táblázat referenciaként:

 

Teljesítmény Fényteljesítmény
15 watt 100 - 150 lumen
25 watt 200 - 300 lumen
40 watt 400 - 500 lumen
60 watt 700 - 800 lumen
75 watt 900 - 1000 lumen
100 watt több mint 1300 lumen

 

Környezeti világításhoz legfeljebb 200 lumen fényerejű izzókat használjon. A 300-500 lumen fényerejű izzókat gyakran használják lakóterekben. Az 500 lumennél nagyobb fényerejű izzók általában nagyon erős fényűnek számítanak. Ilyeneket gyakran használnak garázsokban, pincékben és fürdőszobákban/WC-kben.


A LED-ek használatának előnyei

 

Még mindig nincs teljesen meggyőződve? Íme egy praktikus lista a LED-ek használatának előnyeiről:

 • A LED-ek kevesebb energiát fogyasztanak, ami jelentősen csökkenti az energiaköltségeket
 • A LED izzók élettartama hosszabb (több mint 15-ször hosszabb a halogén izzóké)
 • A LED-ek nem melegszenek fel, ami miatt kevésbé tűzveszélyesek
 • Többféle színben és fényerőben kaphatók
 • A LED-ek szabályozhatók, ami hangulatot varázsolhat szobájába
 • A LED lámpák minden típusú lámpatesthez használhatók
 • A LED-ek okosfényként is használhatók! Ez azt jelenti, hogy alkalmazással vagy távirányítóval vezérelheti őket.