block 1

Mi az IP besorolás?

 

 Ön gyakran láthatja az IP értéket egy világítótesten, de mit is jelent ez a besorolás valójában? Az IP rövidítés az angol "International Protecion", azaz a nemzetközi védelmi besorolás rövidítése. Az első számjegy a védelem szintjét jelzi a szilárd tárgyakkal szemben, míg a második számjegy azt jelzi, milyen szintű a védelem a nedvesség és a por ellen. Általában a beltéri világítótestek, mint például egy függőlámpa a nappalijában, vagy mint egy mennyezeti lámpa a hálószobájában, vagy mint egy süllyesztett spotlámpa a folyosóján, nem igényelnek különösebb védelmet, mivel IP20 besorolásúak, amely bőven elegendő a por ellen. Viszont, ha fürdőszobáról vagy bármely kültéri lámpáról van szó, az már teljesen más történet, mert a víz nem érheti az áram alatt lévő alkatrészeket. Így az ilyen típusú területekre magasabb IP besorolású eszköket szabad telepíteni, minél magasabb az IP besorolás, annál ellenellóbb a világítótest a nedvességgel és vízzel szemben.


A lámpák IP besorolása

Az alábbi IP besorolások a leggyakoribbak a világítótestek esetében:

  • IP20: Porálló
  • IP21: Függőlegesen csöpögő víz ellen védett (közvetlenül vízzel nem érintkezhet)
  • IP23: Permetező víz ellen védett (közvetlenül vízzel nem érintkezhet)
  • IP44: Kilövellő víz ellen védett (fürdőszobában és kültéren fedél alatt használható)
  • IP54: Kilövellő víz és por ellen védett (fürdőszobában és kültéren fedél alatt használható)
  • IP65: Por ellen és alacsony nyomású vízsugár ellen védett
  • IP67: Por ellen és 1 m mélységig vagy 30 percig történő víz alá merülés ellen védett
  • IP68: Por ellen teljesen védett és vízálló (védett víz behatolása ellen tartós vízbemerítés esetén)

Kültéri vagy fürdőszobai használat esetén az IP besorolás különböző zónák szerint oszlik meg, ahol minden egyes világítótest saját IP besorolásnak kell megfeleljen.

block 7


Minimum IP érték fürdőszoba esetén

Az 1. zóna a fürdőszobán belül a fürdés és a zuhanyzás területe. Ez a terület magasabb IP értéket igényel, mert sok nedvesség és víz van jelen, amely ellen a világítótestnek védettnek kell lennie, így IP65 vagy magasabb besorolás szükséges egy 12 V-os fényforrás esetén. A lámpákat legalább 225 cm távolságra kell felszerelni a fürdőkád vagy a zuhanyzókabin aljától számítva.

2. zóna

A 2. zóna a fürdőszobán belül a mosdókagyló és a toilet, valamint a zárt zuhanyzóegységek területe. Ez a terület nem igényel rendkívül magas IP besorolást, mivel használat közben a víz nem lép közvetlen érintkezésbe a világítótestekkel, így IP44-es besorolás már elegendő, valamint a lámpákat az 1. zónától számítva legalább 60 cm távolságra kell telepíteni.

IP-értékek fürdőszoba

3. zóna

A 3. zónába a fürdőszobán belül azok a területek tartoznak, ahol nedvesség léphet fel, viszont a világítótestek nem lépnek közvetlen érintkezésbe a vízzel, kivéve ha lecsapódik a pára, így a szükséges minimális IP besorolás az IP21.Minimum IP érték kültér esetén

A kültéri világítások használata is zónákra oszlik. A 1. zónába tartoznak azok a területek, ahol a világítótestek közvetlenül érintkezésbe léphetnek bármilyen időjárási tényezővel, mint például heves esőzés, hó, szél és jégeső, így a lámpának ellen kell tudni állnia ezeknek a hatásoknak. Emiatt ezeknek a lámpáknak magas IP értékekkel kell rendelkezniük, minimum IP65-tel, habár olyan esetben, amikor a világítótestet mélyen a föld alá szerelik fel, akkor még magasabb, IP67-es besorolással kell rendelkeznie.

2. zóna

Kültéri világítás esetében a 2. zónába azok a területek tartoznak, ahol a lámpa nincs közvetlenül kitéve a környezeti tényezőknek, például tető alatt vagy olyan szerkezet esetén, amely megvédi azt a fentről érkező hatások ellen. Ilyen területek például verandák és tornácok, amelyek tetővel rendelkeznek, vagy a födémmel rendelkező kamrák és garázsok, amely esetekben minimum IP44-es besorolás szükséges.

IP értékek kertben

3. zóna

Kültéri világítás esetéban a 3. zónába azok a területek tartoznak, ahol a lámpa teljes mértékben védett a környezeti hatásoktól. Tehát teljesen fedett tetők vagy nagy födémek alatt, belső erkélyen vagy verandán, ahol a lámpa teljesen védett a vízzel vagy az időjárás elemeivel való közvetlen érintkezéstől, az ilyen típusú területeken minimum IP23-as besorolás szükséges.

emico-featured